tirsdag 15. januar 2019

Borges på svensk og engelsk
I Sverige finnes små forlag som utgir halvobskure godbiter. I sommer fant jeg, på Rönnells Antikvariat i Stockholm, Sällsamma historier, redigert av Borges og hans skrivekompanjong Adolfo Bioy Casares. Boken er et utvalg av fortellinger fra verdenshistorien. I blant er fortellingene komplette, i blant inneholder boken utdrag fra større helheter, som allikevel står seg godt på egenhånd. Enkelte av tekstene, uklart hvilke, er skrevet av Casares og Borges selv. Mange av tekstene kommer fra slike kilder som Borges stadig refererer til i egne verker; britiske forfattere, Tusen og en natt, sagafortellinger, osv. Boken er som en samling gåtefulle, selsomme drømmer.

Indiske Seagull Books er også et forlag som er verdt å følge. I vår leste jeg Borges' samtaler med den argentinske poeten Osvaldo Ferrari. Tre bind med korte samtaler som passer til sengelesning før innsovning. Tematikken er nært knyttet til Borges forfatterskap; sære filosofiske teorier, halvmetafysiske sammentreff, drømmer, mer av det samme som i Sällsamma historier, men her behandlet i samtaler.

Her et  bilde som dukket opp på Facebook: Borges på besøk hos Ernst Jünger i Wilflingen. Borges sa visstnok at Jungers I stålstormen var boken som "vekket ham".


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar